Přijďte na kloub bolestem kočičích kloubů

Když sledujeme naše kočičí kamarády, vždy nás fascinuje pružnost a ladnost jejich pohybů. Nebo ty neohrožené seskoky z výšek na všechny čtyři! Nahrbený kočičí hřbet je nedosažitelným vzorem pro lidská protahovací cvičení. Kočky však také stárnou a s nimi i jejich pohybový aparát a klouby, které je umí pěkně potrápit.

Kočičí kostra dokáže skvěle vstřebávat otřesy a obzvláštní flexibilitou se honosí páteř. Pružnost kočičí páteře je dána tím, že obratle nejsou u koček tak pevně propojeny jako u jiných zvířat nebo lidí. Jak už však bylo řečeno, věk má vliv na kočičí klouby, které časem nesou známky opotřebení. A opotřebovávají se nejen klouby, ale i kosti a vazy. Právě toto opotřebení se projevuje jako chronický zánět kloubů, jenž se v lepším případě nezhoršuje, ale může mít i nepříjemný progres.

U mladých koček a kocourů je kloubní chrupavka pěkně pružná a hladká, ale jak roky plynou, její elasticita mizí a ztenčuje se. Kloub se už nemůže tak bezproblémově pohybovat, protože povrch chrupavky se zdrsňuje a ztrácí přirozenou kluzkost. Chrupavka se opotřebovává a praská. Z poškozených míst chrupavky se uvolňují částečky kolagenu, který ji zpevňoval. Imunitní systém se ale s tímto kolagenem dosud nesetkal, považuje ho za cizorodý a zahájí obrannou reakci – zánět. A zánět, to je vždy bolest a zhoršená funkce.

Kloubních neduhů u koček existuje více druhů a jejich příčiny nejsou dané pouze věkem. Veterináři se často setkávají s osteoartrózou (degenerativní onemocnění kloubů), progresivní polyartritidou (zánětlivé onemocnění postihující několik kloubů najednou), artritidou způsobenou calicivirem (virus způsobuje kromě zánětů dýchacích cest i zánět kloubů, který však bez následků mizí). Bakteriální artritida je hnisavý zánět vznikající většinou po poranění, to už je ale jiná problematika.

To, že naše mňoukavá štístka trápí některá z kloubních nemocí, poznáme především z jejich neobvyklého chování. Kočky totiž (na rozdíl od lidí) často disimulují, tedy zakrývají nemoc. Přesto si můžeme všimnout, že nebudou mít tolik chuti ke hrám, na opěradlo křesla už nevyskočí přímo, ale ve více menších skocích, méně o sebe dbají a čistí si srst. Také jejich nálada bude vykazovat znaky deprese, nervozity, nebudou se mazlit a možná se budou projevovat až agresivně. Není divu, protože bolest nebo ztuhlost jim omezuje pohyb, a co si budeme vyprávět – člověk taky bývá nevrlý a zkroušený, když ho něco bolí.

Každý konkrétní problém má své individuální řešení a váš veterinář jistě správně určí, o co se jedná, a podle situace zahájí léčbu – ať už kortikosteroidy, nesteroidními antirevmatiky, či analgetiky.

Ještě dříve, než k tomu dojde, je dobré na klouby myslet. Mnozí z nás užívají nějaký přípravek pro podporu kloubů, tak proč bychom ho nedopřáli své kočce nebo kocourovi? Kočičí mládeži je dobré obohatit krmnou dávku glukosaminem, chondroitinem, omega-3 mastnými kyselinami. Ideální složení pro prevenci má Flexadin® Plus pro kočky a malé psy. Jedná se o doplňkové krmivo, které podporuje zdravý vývoj kloubů, udržuje jejich pohyblivost a pružnost, pomáhá udržovat klouby zdravé a napomáhá správné funkci kloubní chrupavky.

Co dělat, když klouby bolí? Určitě navštívit veterinární kliniku. Tam jistě dokážou rychle pomoci od nejhorší bolesti. Ale co dál? Flexadin® Advanced obsahuje složku nazvanou UC-II®. Jde o speciální nedenaturovaný kolagen, který se ve střevě dostane do imunitních buněk a je jimi postupně identifikován jako přirozená látka. Celý imunitní systém tak přestane považovat kolagen v kloubu za škodlivý a přestane na něj reagovat zánětem. Po dvou až třech týdnech si všimnete, že váš kocour už zase lépe chodí, skáče a mazlí se.

Kočky a kocouři, které trápí klouby, potřebují teplo a sucho. Tak si společně zalezte pod deku a přitulte se. Což však můžete udělat, i když vás ani mazlíčka klouby nebolí.