Šest her pro děti a domácí mazlíčky

Zábava s kamarády se nemusí odehrávat jen venku. Když mají vaše děti domácího mazlíčka, skvěle si spolu vyhrají v obýváku nebo na zahradě. Stačí k tomu jen správný výcvik zvířete, ohleduplné dětské chování a trocha dohledu. Sami uvidíte, že taková forma hry prospěje vašim dětem a zvířatům po fyzické i psychické stránce.

1. Aportování

Naučit psa základy této klasické hry může být trochu náročné, ale stojí to za to. Urychlete učení tím, že vyberete konkrétní a vždy stejnou hračku, kterou si pes se hrou spojí. Psa odměňujte pamlsky, nejen když hračku úspěšně aportuje, ale i když ji na povel pustí. Jakmile si aport osvojí, můžou mu hračku házet i vaše děti.

2. Něco jako fotbal

Když pes uvidí, jak vaše dítě kope do míče, pravděpodobně se bude chtít zapojit. Ale není to jen psí zábava, i z kočky může být skvělý fotbalový soupeř – stačí jen zvolit adekvátní alternativu k fotbalovému míči (pingpongový míček, kulička alobalu nebo kostka ledu).

3. „Schovka“

Děti obvykle více baví schovávání než hledání. A to právě skvěle zastane váš pes. Prvním krokem je naučit psa povel „Zůstaň“. Jakmile se to naučí, nechte děti, aby se někde ukryly a volaly jeho jméno. A pokud budete trpěliví, vytrvalí a obětujete spoustu pamlsků, naučíte tuto hru i některé kočky.

4. Bublifuk

Děti milují foukání bublin a zvířata se za nimi zase ráda honí – perfektní „match“! Ale proč kočky a psi po bublinách tak prahnou? Možná proto, že rychlý a nepředvídatelný pohyb aktivuje jejich lovecké instinkty. Nebo je prostě jen baví, že tato „kořist“ zmizí po doteku packy a vzápětí je tu další bublina k ulovení. Bublifuky vhodné pro psy jsou dnes již běžně k dostání v obchodech pro chovatele.

5. Přetahování

Pes + dítě. Každý z nich se snaží získat lano. Kdo zvítězí? Kromě toho, že přetahování umožňuje psovi vydat přebytečnou energii, je to výborná hra, která ho naučí pustit předmět na povel nebo mu zvýšit sebevědomí. Přetahování o provaz může u některých psů vyvolat nadměrné nadšení. Pokud tedy chcete do hry zapojit dítě, ujistěte se, že váš pes spolehlivě reaguje na povely.

I kočky se mohou zabavit podobnou hrou – pírko uvázané na konci tyčky, se kterou děti před kočkou kmitají. Tato hračku má tu výhodu, že udržuje určitou vzdálenost mezi ostrými kočičími drápy a dětskými ručičkami.

6. Kde je pamlsek?

Občas jsou ty nejjednodušší hry nejzábavnější. Naplňte dětem kapsy zvířecími pamlsky a nechte je s nimi utíkat. Děti zavolají zvířecí jméno a upustí pamlsek na zem. Poté počkají, až ho zvíře sní. Hra se dá opakovat tak dlouho, dokud nebudou kapsy prázdné. Tato hra pomáhá mazlíčkovi naučit se rozpoznat hlas jiného člena rodiny a zároveň děti učí odměňovat zvíře tak, jak to dělají dospělí.