Pes v zimě aneb Ten sníh se nejí!

Pes v zimě aneb Ten sníh se nejí!

Většina psů sníh prostě miluje! Boří tlapky do té tajemné bílé hmoty a honí se za sněhovými koulemi. Poradíme, jak si zimu s pejskem užít na maximum.

Také váš pes přešlapuje u dveří při představě dovádění ve sněhu, jakmile začnou padat první vločky? Pokud ano, nezapomeňte předtím, než s ním vyrazíte ven, učinit nezbytná opatření. Díky těmto tipům můžete svému psovi pomoci zůstat v bezpečí a ve zdraví i ve sněhové nadílce.

Vhodné oblečení pro psa

Co všechno pořídit pejskovi do zimní garderoby? Začněme psími botami. Nutno dodat, že ne všichni psi je rádi nosí, ale pokud je venku zima nebo hustě sněží, můžete o nich uvažovat. Psí tlapky tak budou maximálně chráněné. Je váš pes krátkosrstý? Pokud ano, určitě neváhejte a pořiďte mu psí kabát. V zimě se stmívá dříve, takže reflexní obojek, bezpečnostní vesta pro vás i vašeho čtyřnohého parťáka nebo LED světýlko jsou nezbytnou výbavou na podvečerní procházky…

Psí tlapky v zimě

Tlapkám věnujte péči. I když nepořídíte botičky, chraňte polštářky tlapek svého psa speciálním přípravkem, který vytváří ochrannou vrstvu a pomáhá předcházet popraskání polštářků tlapek. Vždy mějte na paměti, že se nedoporučuje aplikovat jej často. Vhodný přípravek na tlapky a jeho správné použití vám doporučí váš veterinář.

Psi by neměli jíst sníh

Co miluje většina psů v zimě? Z neznámého důvodu rádi jedí sníh. Možná vám to bude připadat zábavné, ale snažte se tomu předcházet. Ve velkém množství může sníh a led psovi způsobit nevolnost, zvracení, průjem, a dokonce i torzi (zkroucení) žaludku, která může být životu nebezpečná.

První pomoc při podchlazení psa

Pobyt venku pejsci přímo milují, bohužel v zimě hrozí podchlazení. Nedovolte, aby se u vašeho psa podchlazení rozvinulo. Příznaky podchlazení jsou následující:

  • třesavka
  • stočení do klubíčka
  • potíže s dýcháním
  • slabý srdeční tep

Má váš pes příznaky podchlazení? Pokud ano, okamžitě ho vezměte do interiéru a zabalte do deky. Po chvíli mu do deky přidejte i láhev s horkou vodou čili termofor. Pejska udržujte hydratovaného vodou pokojové teploty.

Pokud příznaky přetrvávají, neváhejte a kontaktujte veterináře.

Návrat ze zimní procházky se psem

Když přijdete ze zimní procházky, která se nesla ve znamení běhání v závějích či proběhla pod padajícími sněhovými vločkami, nenechte svého psa, aby se olizoval do sucha. Mějte připravený ručník, kterým ho sami osušíte. Ptáte se proč? Na jeho srsti by mohla ulpět sůl ze sněhu na chodnících a v okapech. Zvláště pečlivě mu osušte tlapky a uši, ale netřete psa ručníkem příliš silně, abyste mu nepodráždili kůži. Užijte si zimu s pejskem v pohodě!