Společně v pohybu

Společně v pohybu

Na rozdíl od většiny hospodářských zvířat se naši psi, pejsci a hafani dožívají dlouhého věku. Tím nemyslíme dlouhý věk absolutně, vyjádřený velkou číslicí v letech, ale věk relativní. Řečeno jinak: psi se dožívají stáří. To s sebou nese mnoho životních zkušeností a – věřme tomu – i krásných vzpomínek, na druhé straně dochází k opotřebování organismu a dostavují se nemoci. A tak se u starších, ale ne nutně starých psů setkáváme se zvětšením prostaty, onemocněním srdce a plic, bolestí kloubů a konečně i šedivěním. Zkrátka se potýkají s podobnými příznaky stáří jako lidé.

K těžkostem vyššího věku patří i onemocnění kloubů spojené s jejich bolestivostí. Kloub je místo, kde se stýkají dvě nebo více kostí a navzájem se pohybují. Aby byl pohyb hladký a snadný, zajišťuje chrupavka pokrývající všechny navzájem pohyblivé složky kloubu. Za normálních okolností je tato chrupavka hladká, lesklá a pružná, a navíc je smáčena synoviální tekutinou, která má dvě hlavní funkce: především vyživuje chrupavku, jež nemá svoje vlastní zásobování krví (to si pamatujme, ještě to bude důležité). Druhá funkce synoviální tekutiny je v podstatě funkce mazací. Synoviální tekutina má vysoký obsah kyseliny hyaluronové, což zajišťuje kluzký povrch chrupavek. To platí u kloubů mladých a zdravých.

V průběhu života jsou kloubní chrupavky opakovaně a dost intenzivně zatěžovány a „podepisuje“ se na nich celá řada škodlivých vlivů. Jeden špatný krok nic neznamená, ale stokrát nic…

Tak proč ty klouby bolí? Opakovaným zatěžováním kloubu dochází  sice k malému, ale v průběhu času stále patrnějšímu poškození chrupavky. To může být ještě urychleno, jestliže zvíře nebylo v mládí řádně krmeno. Při nedostatku živin v mládí se může kloubní chrupavka vytvořit méně odolná. Může také dojít k deformaci kostí a celý kloub pak pracuje v nepřirozených úhlech. Kloub správně vyvinutý se pohybuje plynule a hladce. Opakované stlačování a uvolňování chrupavky způsobuje, že ji synoviální tekutina lépe vyživuje. Mechanismus, jak k tomu dochází, bývá přirovnáván ke ždímání houby v nádobě s vodou. Ale i takový zdravý pohyb vede k pomalému obrušování chrupavky a vzniku drobných prasklinek. Tento proces se ještě urychlí, když zvíře klouby přetěžuje třeba nadváhou nebo nadměrným pohybem (a navíc třeba v chladu).  

Co můžeme dělat? Začněme u prevence: U štěňat a mladých psů je nejdůležitější správná výživa a přiměřený pohyb. Denní krmná dávky by měla mít správný obsah i poměr hlavních živin, ale i dostatek vitaminů, minerálů a dalších výživových faktorů.  Kvalitní granule nebo konzervy pro psy reflektují i to, že každá skupina plemen má trochu jiné nároky. Bude jistě rozdíl mezi čivavou a bernardýnem. Krmnou dávku můžeme obohatit i některým doplňkovým krmivem. Vždycky ale s rozumem a podle návodu výrobce. Uvědomme si, že nejen nedostatek, ale i přebytek může být škodlivý. Třeba u vitaminu D!

A co u starších psů?  Především bychom si měli psa řádně všímat, a pokud máme nějaké pochybnosti o jeho pohybu, navštivme co nejdříve veterináře. Bude se hodit, když se nám podaří natočit krátké video, na .. němž můžeme veterináři ukázat, jak náš parťák kulhá. Nemyslete si, kulhání jsou různá. Příčin, a tedy i způsobů terapie, může být celá řada. My se dnes budeme věnovat onemocnění samotných kloubů. Označuje se jako artróza, osteoartróza, osteoartritida anebo jen artritida. Už množství názvů napovídá, že nepůjde o záležitost jednoduchou. Je to tak. Osteoartritida je složitý proces, který v sobě zahrnuje poškozování tkání, jejich zánět i růst.

Jak už víme, proces poškozování kloubní chrupavky začíná nenápadně, ale postupně se prohlubuje. Ke zlomu dojde ve chvíli, kdy je chrupavka poškozena natolik, že se obnaží kolagenní vlákna, která tvoří její kostru. Protože chrupavkou neproudí krev a s ní bílé krvinky, nemá imunitní systém zvířete informaci o tomto konkrétním kolagenu. Nezná ho, a proto ho považuje za cizí bílkovinu. Výskyt neznámé bílkoviny uvnitř kloubu znamená pro imunitní systém poplach. A poplach v těle znamená zánět. V kloubu tedy vzniká zánět, jehož hlavním projevem je bolestivost. Zvíře se snaží kloub šetřit, nadlehčuje ho, kulhá, více polehává a pohybuje se pomalu. Kloub se nepohybuje, chrupavka se nestlačuje, je hůře živena a trpí.

Veterinář nám může předepsat léky, které tlumí bolest. Jejich výhodou bývá, že „zaberou“ rychle a pacienta zbaví bolesti. Naopak nevýhodou je, že bolest je jen příznak a její příčina tkví v zánětu uvnitř kloubu. Navíc mívají tyto léky často významné vedlejší účinky, a to hlavně při dlouhodobém podávání.

Další možností podpory kloubů jsou doplňková krmiva, jejichž společným jmenovatelem je zaměření na výživu kloubů.

 

Flexadin Advanced® reprezentuje nový přístup v péči o klouby. Každá jednotlivá žvýkací tableta obsahuje 40 mg UC-II® (Undenaturated Collagene II.), tedy nedenaturovaný kolagen typu II.  Po ústním podání jsou molekuly UC-II® vstřebány do buněk imunitního systému, které po kontaktu s tímto nativním (přirozeným) kolagenem zlepší pohyblivost kloubů.

Flexadin Advanced® navíc obsahuje výtažek z Boswellia serrata (Kadidlovník pilovitý) s prokázanými pozitivními účinky podporujícími správnou funkci kloubů a další podpůrné látky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny a vitamíny známé pro své antioxidační účinky. Pro všechny váhové kategorie stačí jedna tableta denně.