Vše o kočičím vyměšování

Vše o kočičím vyměšování

Pojďme si společně projít vše, co se týká kočičího hovínka. Je to téma zdánlivě banální, přitom je s ním spojeno mnoho dalších zdravotních i praktických okolností.

Jak často kočky kakají?

Obecně se tvrdí, že se u koček jedna až dvě „velké potřeby“ denně považují za normální. Koťata mají tendenci kakat častěji než dospělé kočky. Mezi faktory, které ovlivňují frekvenci vyprazdňování kočky, patří strava, úroveň aktivity, léky nebo doplňky stravy a případné zdravotní potíže.

Co když kočka kaká víc než dvakrát denně?

Pokud si všimnete, že vaše kočka chodí na záchod častěji, měli byste si nejprve ověřit, zda skutečně vykonala potřebu. Pokud se například namáhá při vyprazdňování, může to znamenat řadu zdravotních problémů, například zánětlivé onemocnění střev, které jsou důvodem k návštěvě veterináře. A jestliže vaše kočka prostě chodí často, může to být známkou stresu a úzkosti.

Co když kočka chodí na záchod jen jednou za několik dní?

Kočičí zácpa může být nepříjemným chronickým problémem. Objevuje se častěji u koček středního věku (od 8 let) a starších koček. Neléčená zácpa u koček může vést k rozšíření tlustého střeva, což je obtížné a nákladné na léčbu.

Pokud si všimnete, že se vaše kočka vykálí pouze jednou za 2–4 dny, namáhá se při tom nebo jí trvá neobvykle dlouho, než zahrabe exkrementy, objednejte ji k veterinárnímu lékaři. Existuje mnoho způsobů léčby kočičí zácpy, včetně změny stravy a bezpečných projímadel. Nikdy však své kočce nepodávejte volně prodejné přípravky nebo klystýry bez konzultace s veterinárním lékařem.

Zácpa může být nebezpečná zejména pro velmi mladá koťata. Pokud si všimnete, že se vaše kotě již 3 dny nevykakalo, zajděte k veterináři, aby zkontroloval, zda nedošlo k ucpání střev a dalším problémům.

Jak vypadá zdravý kočičí trus?

Zdravý kočičí trus má tmavě hnědou barvu, není příliš tvrdý ani příliš měkký.

Abnormální kočičí bobky mohou vypadat takto:

  • malé, tvrdé jako kámen a příliš suché

  • obsahují spoustu chlupů

  • tenké jako proužek

  • černé, dehtovité nebo řídké

  • měkké, zpěněné nebo hlenovité

Co když má kočka průjem?

Kočičí průjem není neobvyklý, ale také není radno ho ignorovat. Průjem u koťat a starších koček je obzvláště znepokojující, protože rychleji nastává dehydratace. Průjem, který trvá déle než 48 hodin, je důvodem k návštěvě veterináře.

Jaké jsou příčiny průjmu u koček?

  • nesnášenlivost nebo alergie na krmivo (kočky obecně nesnášejí mléčné výrobky)

  • požití toxických látek (rostliny, bylinky, česnek a cibule atd.)

  • zánětlivé onemocnění střev

  • gastrointestinální červi (škrkavky, tasemnice)

  • zánět slinivky břišní

  • FIP (infekční peritonitida koček)

  • nádorové onemocnění (lymfom)

  • zánět tlustého střeva

Co když je v kočičím trusu krev?

Nepropadejte panice, pokud v kočičím trusu objevíte trochu krve. Není to sice běžné, ale může se jednat pouze o případ, kdy se vaše kočka při kakání příliš namáhá. Pokud si však všimnete velkého množství krve nebo pokud se krev objevuje pravidelně, ihned kočičku objednejte k veterinárnímu lékaři. Krev v kočičím trusu může být zapříčiněna stejnými problémy, které způsobují průjem, jako jsou střevní záněty (IBD – Inflammatory Bowel Disease), červi, potravinové alergie, rakovina, nebo dokonce život ohrožující střevní neprůchodnost.

Jak zapáchá kočičí trus?

Jak moc má zapáchat kočičí hovínko? U výkalů je určitá míra zápachu samozřejmá, ale na cokoli značně zapáchajícího nebo na výraznou změnu zápachu (včetně intenzity zapáchání) byste měli upozornit veterináře. Extrémně zapáchající kočičí hovínka mohou být známkou toho, že je třeba změnit stravu vaší kočky, nebo že vaše kočka trpí nějakou nemocí či infekcí.

Nyní tedy máte přesnější představu o tom, co je „normální“, pokud jde o kočičí hovínka. I když to může být nepříjemné, měli byste věnovat pozornost vylučovacím návykům vaší – kočky, včetně toho, jak její trus vypadá a jak často vylučuje. V případě pochybností se se obraťte na svého veterináře.