Příznaky pohybových potíží u psů

Příznaky pohybových potíží u psů

Pohybové potíže se často projevují kulháním. Kulhání však není onemocněním samo o sobě, jde jen o příznak, který může mít celou řadu příčin.

Co když: můj pes kulhá, nadlehčuje nohu anebo ji úplně nese ve vzduchu a běhá jen po třech? Měli bychom si odpovědět na několik otázek:

Vzniklo kulhání náhle (akutně), nebo jsme si všimli už dříve, že pejskovi se nechce vstávat z pelíšku a chvíli mu trvá, než se rozejde?

Co ještě o tomto problému v tuto chvíli víme? Viděli jsme, co se stalo? Vidíme otevřenou ránu?

U akutního kulhání půjde nejspíše o úraz. Poranění polštářků tlapky, přerostlý dráp anebo třeba natažené šlachy nebo vazy. Pokud jde o otevřené poranění, měli bychom ho prohlédnout, podle možností odstranit cizí těleso (třeba střep), ránu po očištění ošetřit některým šetrným dezinfikujícím přípravkem, který NEDRÁŽDÍ a NEPÁLÍ. Je-li rána větší, určitě navštivme veterináře. Je přece jen zkušenější a lépe vybaven. Stejně tak k němu spěcháme, pokud „z ničeho nic“ pes začne kulhat a na některé noze najdeme bolestivé, oteklé a teplejší místo. U mírných případů nám pomůže klidový režim. Určitě ale bez porady s veterinářem nenasazujte léky proti bolesti. Ty „lidské“ jsou úplně nevhodné a i u těch „zvířecích“ je třeba opatrnost.

Chronické neboli dlouhodobé kulhání je složitým problémem. U mladých psů velkých plemen se setkáváme s panostitidou, tedy zánětem dlouhých kostí.

Většinou se ale s pohybovými problémy setkáváme u starších psů. Ano, bolavé klouby i u psů přicházejí s vyšším věkem častěji než v mládí. Pokud si všimneme, že náš kamarád vstává z pelíšku pomalu a chvíli mu trvá, než se rozhýbá, že na některou nohu nedošlapuje plnou vahou, že už neběhá tak rychle a dlouho a na schodech se až podivně kroutí… Pak je na čase navštívit veterináře. Příčin takového stavu může být mnoho. Například onemocnění páteře – známé lidské „plotýnky“. Kulhání může způsobit i borelióza nebo jiné nervové onemocnění. V nejhorším případě tu může být i nádorové onemocnění. Nejčastěji se však jedná o bolest kloubů.

Nejčastější příčinou kulhání u psů středního a vyššího věku bývá osteoartritida. Jedná se o proces, který napadá především klouby končetin. Je to proces složitý, jenž zahrnuje poškozování tkáně, růst nových struktur v kloubu i zánět. A řekněme si to rovnou: OSTEOARTRITIDA SE DÁ LÉČIT, ALE NE VYLÉČIT. Když už noha bolí moc, je na čase nasadit analgetika. Veterináři mají dnes k dispozici mnohem více možností než dříve. Ať už jde o běžné veterinární léky proti bolesti, specifické inhibitory receptoru kloubní bolesti, anebo protilátky proti NGF, který vyvolává bolest při artritidě. O jejich použití rozhodne veterinární lékař. I když se jedná o moderní a účinné léky, jejich dlouhodobé používání není bez nebezpečí.

Co tedy může udělat chovatel?

  1. Pokud si všimneme, že náš pes kulhá, a vypravíme se k veterináři, je dobré, když si jeho kulhání natočíme. Můžeme pak přesněji popsat, co nás znepokojuje.
  2. Už od mládí pečovat o pohybový aparát svého – teď ještě – štěněte. Zajistit dostatečnou a správnou kloubní výživu s obsahem glukosaminu, chondroitinu, omega-3 nenasycených mastných kyselin, vitamínů a také manganu. Na ten se často zapomíná, a přitom je součástí enzymů, které zdravý kloub budují.
  3. Dbát na přiměřený pohyb psa. Ani moc, ani málo. Chrupavka v kloubu nemá svůj vlastní přívod krve se živinami a čerpá potřebné látky z kloubní (synoviální) tekutiny. Je proto užitečné, když se kloub pravidelně pohybuje a chrupavka je tekutinou omývána. Na druhé straně pozor! a nepřehánět to. Běhání za míčkem psi milují. Bohužel, jejich nohám neprospívá. Pes je spíše běžec vytrvalec a silné nárazy při prudkých startech a zase zastavení jeho kloubům vůbec nesvědčí. V kloubní chrupavce vznikají mikropraskliny, které se pak stanou počátkem hlubšího poškození. Normální je vytrvalý klus.
  4. Nadváha. Je těžké odolat, když na nás u stolu dělá „psí oči“. Ale měli bychom! Běhat každý den se zátěží navíc nesvědčí kloubům ani ostatním orgánům, třeba srdci. Takže krmit s rozvahou. Jednoduché pravidlo říká, že psa krmíme podle váhy, kterou by měl mít, ne kterou .
  5. A když už se osteoartritida projeví? Určitě nerezignujeme na pohyb ani kvalitní výživu. Při akutním vzplanutí nemoci pomohou léky proti bolesti, dlouhodobě doplňková krmiva. O jejich složení se vedou spory a mění se i (jak to říci jinak) podle různých módních vln. Někdo přísahá na MSM, jiný jej zatracuje. Někdo doporučuje glukosamin a chondroitin, druhý tvrdí, že vyvinutá chrupavka už tolik výživy nepotřebuje atd. Osobně si myslím, že u starších psů je důležitá hlavně saturace omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami a manganem. Jako prospěšný se ukazuje i nedenaturovaný (nativní) kolagen typu II, který má klouby chránit zásahem do imunitních dějů.

Ano, čas nezastavíme. Dobrou výživou a přiměřeným pohybem však můžeme pomoci našemu psovi, aby svůj život prožil aktivně a bez bolesti.